Artister

Katri Vanhamäki

Katri Vanhamäki inledde sina musikstudier på Lounais-Hämeen musiikkiopisto som sjuåring. Hennes första instrument var piano, och 10 år senare började hon spela orgel. Hon studerade orgel och kyrkomusik på Pirkanmaan Ammattikorkeakoulu, Sibeliusakademin samt Debrecen och Amsterdam konservatorium för lärare son Olli Porthan, Jacques van Oortmerssen och Anne Nietosvaara. Hon utförde A-examen i orgel med utmärkta betyg på Sibeliusakademin år 2010. Vanhamäki har uppnått erkännande i internationella tävlingar och turnerat i Finland och Europa. Sin första konsert spelade hon på Sibeliusakademins konsertserie år 2013. Hon jobbar som kyrkomusiker i Mikaelin seurakunta i Helsinfors och är dirigent på Finlands utrikesministerium.

Katri Vanhanen Metrolla Musiikkiin 2024

Kirsi Lemponen

Kirsi Lemponen (1963) utexaminerades som musikmagister från Sibeliusakademins kyrkomusikeravdelning år 1989. Hon studerade sång för Raili Kostia och utförde A-examen i sång och examen i sånglärare år 1990. Sopran Kirsi Lemponen har uppträtt som solist på flera håll i Finland, Sverige, Estland, Lettland, Tyskland, Ungern, Ryssland och Kanada. Sen 1990 har hon arbetat som kantor i Herttoniemen seurakunta och hon leder även flera körer.

Kirsi Lemponen Metrolla Musiikkiin 2024

Heli Kantola

Heli Kantola är utbildad pianist och organist. Hon är specialiserad i gammalmusik, och särskilt att uppträda med fortepiano och klavikord. Heli är kantor i Vuosaaren seurakunta och har lett många körer.

Heli Kantola Metrolla musiikkiin 2024

Niels Burgmann

Niels Burgmann, kyrkomusiker i Matteus församling i Helsingfors, har studerat kyrkomusik och orgelspel vid Musikhögskolan i Piteå och vid Sibelius-Akademin i Helsingfors för Mattias Wager, prof. Hans-Ola Ericsson och Markku Hietaharju och avlade diplom i orgelspel 2002. Vid Sibelius-Akademin fördjupade sig Burgmann även även i komposition och hans verk har belönats med första-, andra- och tredjepriser vid både nationella och internationella tävlingar.

Som organist konserterar Burgmann ofta i Finland och Sverige och har även uppträtt i de baltiska staterna, Norge, England och Österrike. Hans intresse för klang och klangfärg avspeglas i framför allt hans interpretationer av senromantisk och modern musik. Burgmann är även verksam som kördirigent för Västnyländska kammarkören, Guf-kören i Helsingfors och som anlitad kammarmusiker. På regelbunden basis konserterar han sedan flera år tillbaka med oboisten Keijo Silventoinen och flöjtisten Erica Nygård.

Niels Burmann Metrolla musiikkiin 2024

Linda Hedlund

Linda Hedlund avlade musikmagister examen 2002 in Wien och en doktorsexamen i musik vid Sibelius-Akademin år 2010. Sedan år 2019 har hon även specialiserat sig på barockviolinspel. Hedlund har framträtt på flera festivaler bl.a. Musica Nova, Grafenegg Festival i Österrike, Helsingfors festspel. Teatro Bibiena i Mantova, Nancyphonies i Frankrike samt Konzerthaus i Wien och Carnegie Hall i New York. Hon har även uppträtt som solist med bl.a. Lojo stadsorkester, OSUEL Londrina Symfoniorkester (Brasilien), Vogtland Philharmonie (Tyskland), Milli Insurance orkestern (Istanbul), Les Solistes de Monte Carlo och Austrian Chamber Orchestra. Hon har undervisat mästarkurser i Italien, USA, Asien och Syd-Amerika. År 2011–2012 var hon gästande docent vid University of Hawaii. Hon grundade 2006 Emsalö musikfestival och fungerar som festivalens konstnärliga ledare. Hedlund har gjort skivinspelningar med bl.a. pianisten Oliver Kern och gitarristen Otto Tolonen. Det nyaste kritikerrosade albumet innehåller verk av finländska tonsättare för violin och orkester (Naxos 2021).

Linda Hedlund

Lapo Vannucci

Lapo Vannucci utexaminerades med höga betyg från Luigi Cherubini Konservatoriet i Florens. Han har utbildade sig till magister på Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot, där han fick de prestigefyllda diplomen Diplôme Supérieur d’exécution ochDiplôme Supérieur de Concertiste. Han har vunnit flera nationella och internationella tävlingar, både som solist och som del av olika kammarmusikensembles. Han undervisar på flera musikinstitut och är artistisk ledare för gitarrtävlingen Giulio Rospigliosi. För tillfället är han professor i gitarr på Spezias Puccini konservatorium. Han uppträder regelbunder på prestigefyllda musikinstitut och –festivaler, både i Italien och utomlands. Han spelade in Italiensk musik för gitarr och piano med Luca Torrigiani. CD-skivan består av fyra stycken som aldrig blivit inspelade förr. Vannucci spelar på en specialbyggd gitarr av den japanska luthier (tillverkare av stränginstrument) Masaki Sakurai.

Lapo Vannucci ja Luca Torrigiani

Luca Torrigiani

Luca Torrigiani erhöll toppbetyg och utexaminerades med full utmärkelse i pianoforte, orgel och orgelkomposition på Luigi Cherubini konservatoriet i Florens. Därpå blev han magister i kammarmusik på Imola International Academy. Han har turnerat runtom Europa, Nord- och Sydamerika samt Asien i åratal och spelat i högt aktade konsertsalar. Han har uppträtt som solist för orkestrar runtom i världen. De senaste åren har han fokuserat på kammarmusik. Torrigiani är delgrundare av den prisbelönta Prevert Duo. Hans passion för kammarmusik har fått honom att utöka sin repertoar och spela i ovanliga ensembles, som har väckt intresse hos många samtida kompositörer. Han spelade in Italiensk musik för gitarr och piano med Lapo Vannucci. För tillfället är han professor i piano på Cesario Pollini konservatorium. Torrigiani sitter ofta i juryn på prestigefyllda netionella och internationella tävlingar och är artistisk ledare för Rospipliosi Music and Culture Association.

Liisa Aaltola

Organist Liisa Aaltola utexaminerades från Sibeliusakademin och fungerar som kyrkomusiker i Pirkkala. Aaltola är specialiserad på Bachs musik och har bl.a. uppträtt med Bachs hela orgelproduktion om kyrkoåret i en fem år lång konsertserie. Aaltola har uppträtt på egna konserter och som orkestersolist både här i Finland och i Tyskland. Hon har också spelat in Bachs Clavierübung III via Alba Records.

Liisa Aaltola

Eeva Vikman

Sångare-låtskrivare Eva Vikman har under de senaste åren stigit fram som en skapare av mjuk, jazzinspirerad pop-schlagermusik samt som en tolk med nyans. Vikmans musik för samman djup, mildhet och hopp. Hon har studerat både klassisk och pop-jazzsång och blivit färdig låtskrivare från IKATA år 2022 samt studerat låtskrivning i Rijnijssel i Nederländerna. Vikman har gjort väl ifrån sig i både låtskrivar- och sångtävlingar, som Laila och Olavi-sångtävlingen, Aito Iskelmä-radiokanalens tävling Aito Iskelmätähti och kompositionstävlingen Loistava Iskelmä. Vikman turnerar regelbundet runtom i Finland och har uppträtt också i mellaneuropa. Därtill har Vikman jobbat som musikrehabiliterare för minnessjuka. Hennes första album Iltaa, hyvää iltaa utkom 2020. Singellåtarna Rantakoivun alla (2021), Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan (2021), Aamuun asti aikaa (2022) och Olkapää (2023) har följt albumet. Vikmans låtar har spelats på radiokanaler runtom i landet och finns även på Spotifys spellista “Iskelmä kuuluu kaikille” (“Schlager hör till alla”).

Eeva Vikman

Lassi Kouvo

Lassi Kouvo blev färdig pop/jazzmusikpedagog från Metropolia yrkeshögskola år 2013 och har kompletterat sina studier med klassisk musik på Lahden konservatorio, där han blev färdig med yrkesstudier 2015 och fortsättningsstudier 2018. Han undervisar i piano och band på Hyvinge musikinstitut.

Kouvo räknas som en av Finlands mest anställda jazzpianister. Han har spelat på Finlands viktigaste jazzfestivaler och –klubbar och äger en jazzklubb i Helsingfors sen 10 år tillbaka. År 2019 beviljade Suomen perinnejazz ry honom ett stipendium för det stora jobb han gjort för jazzkulturen i Finland. Kouvo har arrangerat psalmerna för Jazzpsalmer-konserterna.

Lassi Kouvo

Ensemble Gamut!

Ensemble Gamut! har skapat sitt eget unika sound genom att kombinera element ur medeltida musik, finska folkmelodier, improvisation och elektroniska ljudlandskap. Gruppens namn hänvisar till den medeltida musikteoretiska systemet, Gamut (Guido Arezzo). Gamut är också en uppsättning färgnyanser. “Kamu” tyder på den finska folkmusiken (kansanmusiikki) och “kamut” till finsk slang för vänner. Ensemblens andra album RE blev nominerad till “Årets Etno” på Emma-galan. Både RE och debutalbumet UT har väckt ett brett intresse bland internationella musikkritiker. De har varit med på de årliga listorna över de bästa albumen inom klassisk, tidig och progressiv musik.

Gruppens fantasifulla stil har beskrivits som fräscht, lugnt och fascinerande. Deras konserter har charmat publik på klubbar, i muséer, medeltida kyrkor och konsertsalar i Finland, Sverige, Tyskland, Belgien och Nederländerna.

Ensemble Gamut

Ghislaine Dionne

Den kanadensiske Ghislaine Dionne, som ursprungligen studerade datorprogrammering, avlade kandidatexamen i musik, i huvudämnet piano, på universitetet i Ottawa. Hon utexaminerades som magister på Sibeliusakademins operautbildning. 2008 debyterade hon som huvudrollen i Richard Strauss Ariadne auf Naxos i Toronto och har sjungit i flera operaroller sen dess. Dionne har uppträtt i Canada, Finland, Sverige, Tyskland, Österrike, Rumänien och USA. Hon har också uppträtt med modern musik med bland annat kompositör Ari Romppainen på Aino Acktés kammarfestival och Joensuu musikfestival. 2019 uppträdde hon med musik från Dinu Lipatti på öppningskonserten för konserthallen som delar kompositörens namn. Tack vare Dionnes vackra sopranröst har hon blivit kallad “flickan med den gyllene halsen”.

Ghislaine Dionne

Julia Tamminen

Belarusfödda Julia Tamminen är organist och cembalist, vars hjärta klappar för tidig musik, kammarmusik och samarbete med orkestrar och körer. Hon uppträder regelbundet och har spelat på de mest centrala festialer i Finland och runtom i Europa, både som solist och i ensembler. På Sibeliusakademi studerade Tamminen orgel för professor Olli Porthan och Markku Hietaharju och cembalo för Anssi Mattila och Elina Mustonen. Hon studerade musikvetenskap både i St. Petersburg konservatorium och Amsterdam konstuniversitet. 2007 vann hon priser på internationella orgeltävlingar i Nederländerna och 2011 i Kaliningrad. Tamminen undervisar i cembalo och orgel på Åbo konservatorium. Hon är ursprungsmedlem i ensemblen Un’altra ondata och spelar även i den Finska Barockorkestern. Hon fungerar som artistisk ledare för Marttis orgelfestival och sitter i AboAstra-festivalens artistiska styrelse.

Julia Tamminen

Galantina

Barockensemble Galantina är en gammalmusikorkester bestående av 4–25 musiker som spelar sällsynta barockinstrument, som viola d’amore och herdepipa. I enlighet med Collegium musicum-principerna består ensemblen av både professionella musiker och andra yrkesgrupper, studenter och amatörer. Galantina har samarbetat med flera sångare och körer inom kyrkomusik och uppträtt i Tyskland och italien. Ensemblen har också uppträtt under gudstjänster och privata fester. Repertoaren innehåller tidigare opublicerad repertoar av mindre kända barockkompositörer, som har sökts från originalkällor och skrivits enbart utifrån tonsättarnas manuskript. Galantina har framfört verk som inte har hörts på trehundra år. I åtta somrar har Galantina organiserat en konsertserie för barockstycken komponerade för mindre grupper.

Galantina

Aleksanteri Wallius

Aleksanteri Wallius (f. 1999) är en ung finsk organist. Wallius vann första pris (“Bach-prize") i den 23:e internationella orgeltävlingen i Wiesbaden, som ordnades i januari 2023 och nådde finalen i den erkända Longwood Gardens-orgeltävlingen i USA. Han uppträder regelbundet som recitalist och som del av körer och ensembles, t.ex. som solist för Estlands nationella symfoniorkester (ERSO). Wallius har turnerat genom Europa och spelat på alla betydande orgelfestivaler i Finland. Till hans specialintressen hör 1600- och 1700-tals fransk symfonisk orgelmusik samt musikarrangemang och uppträdanden.

Aleksanteri Wallius

Janne Lehtinen

Janne Lehtinen började studera på Tammerfors musikinstitut 1972 och fortsatte på Sibeliusakademins diplomstudier för Kari Äikäs 1983. Sedan dess har han deltagit i John Williams, Jorge Cardosos och Jorge Morels masterclass-kurser. Hans första konsert i Sibeliusakademins konsertsal var 1986. Lehtinen har uppträtt i Finland och utomlands både som solist och som kammarmusiker. Han fungerade länge som gitarrlärare på Hyvinge musikinstitut. Lehtinen har också producerat hans konsertprogram som cd-skivor via hans skivmärke Kistu. Skivorna kan köpas på hans konserter samt i skivbutiken Fuga. På det här viset är det möjligt för publiken att hemma återvända till konsertens stämnigsfulla atmosfär. Lehtinens repertoar har ofta inkluderat sydamerikansk, och särskilt argentinsk, musik.

Janne Lehtinen

Helena Plathán

Helena Plathán utexaminerades som musikmagister från Sibeliuisakademin år 1997 med cello som huvudämne. Hon har fungerat som freelancer och företagare sen 1990-talet. Plathán har uppträtt i otaliga TV-program, konsertturnéer, privatkonserter och företagsevenemang i uppemot 20 länder, både med klassisk och underhållningsmusik. Hon har samarbetat med bl.a Jorma Uotinen, Jyrki Anttila, Maria Lund, Pentti Hietanen, Seeli Toivio, Noora Karma, Marzi Nyman, Tarja Turunen, Katri Helena, Jaakko Ryhänen, Johanna Rusanen-Kartano, Marion Melnik, Angelika Klas och Danny. Också Vantaan Viihdeorkesteri och otaliga schlager och tangosångare kan räknas bland hennes samarbetspartners. Plathán spelade i Helsingfors stadsorkester åren 1996-2004, samt i bl.a. Uleåborgs, Tammerfors, Vasas och Lahtis symfoniorkestrar. Därtill har hon undervisat i otaliga musikinstitut. Förutom de många inspelningsproduktionerna hon tagit del av har hon också grundat flera kammarmusikensembles, t.ex. Allegrokvartetten och Play, girls-gruppen, där hon spelar elcello.

Helena Plathán ja Juhana Rauramo

Juhana Rauramo

Juhana Rauramo började spela piano som sexåring och har studerat på Esbo musikinstitut för Robert Roozeman. Han har deltagit i Konstantin Boginos och Matti Raekallios masterclass-kurser och nått semifinal i Utrecht internationella pianotävling. Han har också undervisat piano i Eira musikskola. Därtill har Rauramo jobbat med kommersiella uppgifter inom bioteknologibranschen. Samarbetet med Helena Plathán började för nöjes skull, men ledde till Brahms-Schumann-konsertserien. Tillsammans har de har spelat konserter bl.a. på Degerö, i Esbovikens kyrka, på Sveaborg och i Ekenäs.

Anna Maria McElwain

Anna Maria McElwain är specialicerad på klavikord och är hittills den enda utexaminerade magistern från Sibeliusakademin i instrumentet. De senaste 15 åren har hon fokuserat på att turnera och uppträda på olika håll i Europa och USA. Hon organiserade Nordic Historical Keyborad Festival i 10 år, den första internationella klavikordtävlingen och internationella kompositionstävlingen för klavikord. Hon har gjort världens första inspelning av Beethoven på klavikord. År 2021 utvaldes hon till Early Music America Joan Benson Clavichord Awards första pristagare någonsin.

Anna Maria McElwain

Spira-ensemble

Spira Ensemble (2013-) är en prisbelönt, ambitiös blandad kör som arbetar för vokalmusiken i Finland och Norden. Spira vill vara en progressiv kör i det finländska musikfältet och representerar gärna finländskt körkunnande hemma och utomlands. Koristerna är hängivna sångare med bakgrund i Helsingfors studentkörer och musikinstitut.

Spiras repertoar är främst inriktad på samtida klassisk körmusik. Kören deltog i körfestivalen Tampereen Sävel i Tammerfors i juni 2015 där kören tilldelades den högsta utmärkelsen, Grand Prix, och tre guldstämplar. Spira Ensemble tilldelades år 2015 Evert Ekroth-priset av Finlands svenska sång- och musikförbund. Kören deltog också i den prestigefyllda Harald Andersén-tävlingen i september 2016 och tilldelades i finalen Yles pris för bästa inhemska kör. År 2019 vann Spira delat första pris i klassen för samtida musik och tredje pris i klassen för blandad kör i den högklassiga körfestivalen International Choir Festival Tallinn. Kören deltog i storkören på Helsingfors festspel både år 2018 och 2019.

Spira dirigeras från och med hösten 2023 av Esko Kallio.

Spira-ensemble