
Artister
Annukka Kuivisto
Åbobördig opera- och konsertsångerska, vars stämma för tillfället hörs i dramatiska sopranrepertoarer. Hon slutförde sina studier som sångpedagog på Turun AMK 2007 och blev konstmagister (operadiplom, Mgr.Art.) i slovakiska Banská Bystrica musikhögskola 2013 under professor Eva Blahová. Kuivisto har uppträtt på bl.a. Åbo Opera, Nådendal och Åbo musikfestspel, med flera olika körer och orkestrar (bl.a. TFO, Åbos och Tallinns barockorkestrar), samt som solist i kyrkomusikverk. Hon har turnerat i Slovakien, Tjeckien, Kroatien och Österrike. På senaste tiden har Annukka Kuivisto specialiserat sig i att uppträda med sångseriehelheter och kammarmusikarrangemang. Hennes senaste operaroller har varit Giacomo Puccinis opera Suor Angelicas titelroll, samt Francis Poulencin La voix humane-monologoperans kvinnoroll. År 2024 blev Kuivisto färdig flisofie magister (musikvetenskap) från Åbo universitet med fokus på uppträdande- och musikerforskning. Hon fungerar som sånglärare i Egentliga Finland.
Julia Tamminen
Julia Tamminen är en aktivt turnerande organist, pianist och cembalist, som är född i Belarus. Hon har uppträtt på stora festivaler runtom i Finland och på flera håll i Europa både som solist och kammarmusiker i olika uppsättningar. Därtill är hon cembalo-, orgel- och pianopedagog samt ackompanjatör på Turun konservatorio. Tamminen är utbildad musikmagister. Hon studerade orgel på Sibeliusakademin under professorerna Olli Porthan och Markku Hietaharju, samt cembalo under Anssi Mattila och Elina Mustonen. Piano och lied-ackompanjemang studerade hon under bl.a. Anna Kuvaja, Maija Väisänen, Ilmo Ranta och Keval Shah. Hon kompletterade sina orgel- och cembalostudier på Amsterdam konservatorium med stöd av Suomen Kulttuurirahasto. Tamminen har vunnit pris i flera olika internationella orgeltävlingar. Tidig musik, kammarmusik och mångsidiga samarbeten med sångare ligger särskilt varmt om hennes hjärta. Hon fungerar som konstnärlig ledare för Martin urkupäivät och sitter sen 2024 i Organumsällskapets styrelse.
Esa Pietilä
Esa Pietilä är en internationellt erkänd saxofonist och kompositör, som skapar musik utan genre. Pietilä har komponerat mycket för orkestrar, kammarensemble och solister. Betydande kompositioner inkluderar Graffiti Play, som fick sitt uruppförande med kammarorkestern Avant! år 2014, samt Blazing Flames, som uruppfördes tillsammans med Kamuskvartetten år 2018 och Saturn, som uruppfördes med organist Pétur Sakari år 2020.
Han har uppträtt som solist med bl.a. Kuopion kaupunginorkesteri, Lappeenrannan kaupunginorkesteri och Saimaan sinfonietta. Pietilä har samarbetat med Esa-Pekka Salonen, Pekka Kuusisto, Magnus Lindberg, samt Kamus och Skatta-stråkkvartetterna. Duon Kujala-Pietilä Treatment med dragspelartist och kompositör Veli Kujala kombinerar liveelektronik, komponerad musik och improvisation.
Pietilä komponerar och spelar saxofon i flera olika moderna jazzensemble, som Sonic Decode, Liberty Ship och Esa Pietilä Trio. Hans improviserade solokonserter uttrycker en livlig fantasi och ett nyfiket sinne.
Hallain barokki
En barockorkester född vid foten av Hallonberget i Kvarnbäcken. Helene Joy är utbildad musikmagister, med huvudämnet traverso, via Sibeliusakademin. Hon har studerat sång de senaste åren, vilket har gett henne nya möjligheter att skapa musik. Ester Nurminen studerar barockcello på Sibeliusakademins avdelning för tidig musik.
Ensemblens drivande kraft är Risto Kytö, som har avlagt en högre yrkeshögskoleexamen på Metropolia. Violinisterna Johanna Honkanen-Mellberg och Julia Vasileva, samt lutenist Matti Takala har spelat med Kytö i många olika barockensembles under årens lopp.
- Helene Joy, mezzosopran
- Johanna Honkanen-Mellberg, violin och viola d’amore
- Julia Vasileva, violin
- Ester Nurminen, cello
- Matti Takala, ärkeluta
- Risto Kytö, klaviatur och altviolin
Maria Kalaniemi
En internationellt erkänd dragspelsartist och en begåvad kompositör med en egen stil. År 1983 vann hon den första Kultainen Harmonikka (det gyllene dragspelet) i Ikaalinen och började sina studier på Sibeliusakademin samma år, som en av de sex första folkmusikstuderandena. Kalaniemi har gjort en betydande karriär både i Finland och utomlands och förnyat uppfattningen om dragspelet och musiken som spelas på instrumentet.
Maria Kalaniemi har som artist utvecklat sin egen personliga stil och har stigit till en av Finlands mest ansedda musiker. Kalaniemis lyriska, känslosamma och intensiva spelstil har samlat till sig en lojal publik runtom i landet. Hennes spelstil är mycket träffande beskrivet som finskt "dragspelsfado".
Teppo Salakka
Teppo Salakka, musiker, kör- och orksterdirigent, pedagog, arrangör, kompositör och musikrådgivare.
Efter Lahden musiikkiopisto och musiklasser har han avlagt flera examina vid Sibeliusakademin: musiklärare, musikledare, diplom i klarinettspel, teori- och tonbildningslärare, pianopedagogik och körledning. Därtill har han studerat orkesterledning, folkmusik, pop-jazzmusik och musikgymnastik, samt avlagt en merkonomexamen.
Salakka har fungerat som lektor i blåsinstrument på Vantaan musiikkiopisto samt lärare och lektor i fritt ackompanjemang på Sibeliusakademin.
Sirkku-Liisa Niemi
Sirkku-Liisa Niemi är en mångsidig musiker. Efter sina studier på Sibeliusakademin har hon fungerat som lärare, evenemangskoordinator, programledare och kantor - som längst i Vanda. År 2024 utsågs hon till hedersmedlem inom Organum-sällskapet tack vare hennes goda arbete inom orgelkonsten. För tillfället musicerar Sirkku-Liisa Niemi längs med metrospåret, som kantor i Matteus församling.
Ville Urponen
Ville Urponen är en av de mest kända finska orgelartisterna. Efter sina studier på Sibeliusakademin på solistavdelningen i orgel och piano under sina lärarna Kari Jussila och Meri Louhos, kompletterade han sina studier i orgelspel under Jacques
van Oortmerssen i Amsterdam. Urponen tog musikdoktorsexamen 2009.
Ville Upronen har uppträtt runtom i Europa, Japan, Sydkorea, Kina och Ryssland samt spelat på många betydande musikfestivaler, både i Finland och utomlands. Sommaren 2021 spelade han på Bach-orgelns 20-års jubileumskonsertseries två öppningskonserter i Thomaskyrkan i Leipzig. I januari 2024 spelade han på en invigningskonsert för konsertsalsorgeln på Musikhuset i Helsingfors.
Urponen har publicerat flera internationellt erkända soloalbum, som inkluderar bl.a. Bach, Sibelius och orgelmusik från den finska romantiken. Därtill spelar han som orkestermusiker på album av Radions symfoniorkester, Åbo filharmoniska orkester och Tampereen kaupunginorkesteri. Han är ackompanjatör på flera köralbum, bl.a. Yloppilaskunnan laulajats album.
Eloisa Consort
Viola da gamba-ensemblen Eloisa Consort, som grundades år 2015, har under årens lopp turnerat runtom i Finland. Gruppen har uppträtt på flera festivaler, bl.a. på Helsinki Early Music Festival, Helsingfors Aurore-renässansmusikfesten, Oulun Vanha Musiikki, AboAstra, BarokkiKuopio och Rovaniemis KontraPunctrum-festival. Eloisa Consort hör till Ensemble Nylandias grupper, och har samarbetat med Q Consort och blockflöjtensemblen The Royal Wind Music, samt sopran Meeri Pulakka, sopran Linnéa Sundfær Casserly och mezzosopran Debi Wong. Eloisa Consort har tillgång till viola da gamba-kvintett, som ägs av Suomen Kulttuurirahasto.
Minna Nyberg
Minna Nyberg är en mångsidig sopran, som har inriktat sig på barockmusik. Hon har sjungit i ensembles som Collegium Vocale Gent, La Petite Bande, FiBO Players, Göteborg Baroque samt Suomalainen barokkiorkesteri, och turnerat i Europa och Japan. Minnas repertoar består av Bachs, Buxtehudes, Couperins, Händels, Vivaldis och Mozarts mässor, kantater, passioner och oratorier. Sen 2023 har Minna sjungit i Key Ensemble under ledning av Jutta Seppinen.
År 2005 vann hon första pris i den nationella recitationstävlingen Eino Leinon jalanjäljillä. Sedan dess har hon medverkat i flera sceniska produktioner. Minna är specialiserad i konstformen historisk gestetik, dvs skådespelerikonst från 1600- och 1700-talen. Pjäsen The Crab – Change is the Remedy for the Ills of Life (2021), som hon dramatiserade, regisserade och pjäsen, fick mottogs varmt av både publik och kritiker.
Minna är utexaminerad magister i musikvetenskap från Åbo Akademi år 2005 och blev färdig musiklärare från Metropolia Ammattikorkeakoulu år 2008.
Päivi Vesalainen
Päivi Vesalainen är en allätande musiker då det kommer till instrument och musikepoker. Hon trivs bra framför cembalo, klavikord, orgel och piano. Speciellt kammar och ensemblemusik finns nära hennes hjärta. Hon har uppträtt som en del av flera olika finländska stadsorkestrar, kammarorkestern Avant! samt Espoo barokki och Suomalaisen barokkiorkesteri.
Päivis väg mot en mångsidig klaviaturmusiker började som pianist och specialist på tidig musik, och fortsatte via Metropolia Ammattikorkeakoulu till Sibeliusakademin. På resan har Päivi avlagt diplom i piano-, cembalo- och continuospel. Därtill har hon kompletterat sin studier i Italiens Piccola Accademia di Montis.
Päivi har länge undervisat i cembalo- och pianospel på Helsingin konservatorio och fungerat som lärare och ackompanjatör i cembalo på Metropolia Ammattikorkeakoulu.
Keijo Silventoinen
Keijo Silventoinen är förste oboist i Lohjan kaupunginorkesteri. Han studerade i Försvarsmaktens Musikskola, Sibeliusakademin och Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulu under lärarna Asser Sipilä, Aale Lindgren, Sven-Erik Paananen och Keijo Aho.
Under sin nästan 40-åriga karriär har Silventoinen varit ordinarie oboist i Gardets musikkår och Vasa stadsorkester, samt vikarierat i Åbo stadsorkester och Lappeenrannan kaupunginorkesteri, samt i Nationaloperans orkester. Därtill har han medverkat i nästintill alla finska professionella symfoniorkestrar och spelat 12 år på Savonlinnan oopperajuhlaorkesteri (Nyslotts operafestorkester). Han uppträder också som kammarmusiker i egna uppsättningar.
Hanna Virtanen
Hanna Virtanen är kyrkomusiker, som började sina musikstudier redan som fyraåring i Itä-Helsingin Musiikkiopisto med piano som instrument. Hanna utexaminerades från Sibeliusakademin år 2012 som kantor med orgel som huvudinstrument. Hennes sidoinstrument under kantorstudierna var sång, piano och körledning. Studierna i orgelspel fortsatte även på solistavdelningen och år 2015 avlade hon A-examen i orgelspel med utmärkta vitsord.
Hanna har jobbat som kyrkomusiker i flera olika församlingar i Helsingfors, varav längst i Vuosaaren seurakunta åren 2014-2024. Från och med början av 2025 jobbar hon i Mikaelin seurakunta som kantor inom fostran. Det bästa med kantorsjobbet är att skapa musik tillsammans, såväl med korister i alla åldrar som inom kammarmusik.
Hilma Kolunen
Hilma Kolunen, född 2007, är en pianist från Kangasala. Hon är ele på Itä-Helsingin Musiikkiopisto, där hennes lärare är Kristiina Junttu och Katarina Nummi-Kuisma. Hilma blev utvald till elev i Nuorten pianoakatemia (de ungas pianoakademi) på sommaren 2021. Hon fick uppträda i Carnegie Hall under Itä-Helsingin Musiikkiopistos resa till New York i februari 2024. Hilma har också uppträtt som solist med kammarorkestern Camerata Vihti år 2022 och Orchestra d'archi G. Zarlino di Chioggia år 2023 och 2024. Hilma har studerat under många lärare på Nuorten Pianoakatemia samt på mästarkurser på bl.a. Raudaskylän Soiva Kesä och Chioggia Festival "Musica in Laguna d'arte". Hon har undervisats av Konstantin Bogino, Henri Sigfridsson, Toms Ostrovskis, Matti Raekallio och Severin von Eckardstein. Hilma fick pris i pianotävlingen Tapiola år 2021, samt i tävlingarna Città di San Donà di Piave 2022 och Forum Pianistico Città di Chioggia 2023.
Martta Pölönen
Pianist och kammarmusiker Martta Pölönen började spela piano som sexåring i musikskolan PiaCello i Jyväskylä, från vilken hon flyttade till Itä-Helsingin Musiikkiopisto som elev till Kristiina Junttu. Martta har deltagit i flera mästarkurser i piano sen 2018. Hon deltog i Itä-Helsingin Musiikkiopistos konsertresor till Budapest våren 2023 och New York våren 2024, där hon fick spela bl.a. i den ansedda Carnegie Hall. Hon vann pris i Ilmari Hannikainen-tävlingen för pianokammarmusik (duo La Mi) och pianotävlingen Tapiola år 2023, samt kammarmusiktävlingen Juvenalia (trio ConFuoco) år 2024. I januari 2025 fick hon pris för bästa uppträdandet av ny finsk pianomusik i Madetoja-pianotävlingen. Förutom pianomusik, spelar Martta aktivt kammarmusik, för tillfället särskilt i trio ConFuoco.
Ellen Herler
Ellen Herler, född 2011, studerar altviolin vid Itä-Helsingin Musiikkiopisto, där hon avlade sitt examensarbete i fördjupade studier på våren 2025. Hon började spela violin som fyraåring, men bytte till altviolin som sjuåring. Ellens lärare är Tiina Konttinen och Pirkko Simojoki, samt Noora Voima. Ellen spelar i orkestern Helsingin Juniorijousets stråkkvartett och i Wegelius Kammarorkester, musicerar och uppträder tillsammans med sin syster och deltar aktivt i mästarkurser. Hon har nått framgång i internationella musiktävlingar och har sin unga ålder till trots spelar som solist på Helsingfors stadsorkesters Juoniorkonsert, på Wegelius kammarstråkars Unga solister-konsert, samt Radions symfoniorkesters Unga solister-konsert. På våren 2024 gav hon en konsert i Carnegie Hall på Itä-Helsingin Musiikkiopistos tävlingsresa. Eller älskar att tolka och framföra musik. Förutom att spela altviolin sjunger hon i musikaler, skådespelar och spelar aktivt tennis.
Senny Herler
Senny Herler är en 17-årig violinist och mångsidig musiker. Hon började spela violin som fyraåring, studerar vidItä-Helsingin Musiikkiopistos under Réka Szilvay, professor i violinmusik på Sibeliusakademin, och går i Sibelius-lukio (gymnasium). Som konsertmästare för Helsingin Juniorijouset och deltagare i många musiktävlingar är Senny en van artist. Hon har nått framgång i flera nationella och internationella tävlingar och uppträtt som solist på bl.a. Helsingfors stadsorkesters Juniorkonsert och Wegelius Kammarorkesters Unga Solister-konsert. Senny har också uppträtt i Carnegie Hall i New York på musikinstitutets tävlingsresa. Hon spelar regelbundet kammarmusik i en stråkkvartett och en stråkoktett, samt musicerar tillsammans med sin lillasyster. Senny spelar också flöjt och sjunger samt deltar i församlingens gospelmusikverksamhet. Hon njuter av att kombinera olika musikgenrer.
Lumikki Heikkilä
Lumikki Heikkilä började sina violinstudier vid Joensuun Konservatorio som Katri Kaiholas elev och har fortsatt sina studier under Janne Malmivaara vid Borgå Musikinstitut och Violinakademi under Elina Vähälä och Janne Malmivaara. För tillfället studerar Lumikki vid Itä-Helsingin Musiikkiopisto under Réka Szilvay, samt spelar i orkestern Helsingin Juniorijouset. Jenny ja Antti Wihurin säätiö och Suomen Kulttuurirahasto har stött hennes violinstudier.
Lumikki har, sin unga ålder till trots, uppträtt på RSO:s Unga solister-konsert år 2022, samt som solist i Joensuun kaupunginorkesteri redan som sexåring år 2019. Därtill har hon uppträtt på olika musikfestspel, som Rajaton Taide Festivaali, Sysmän Suvisoitto och Allegro Vivo-festivalen i Wien 2022 och 2023.
Ruusu-Talvikki Heikkilä
Ruusu-Talvikki Heikkilä började spela cello som fyraåring vid Joensuun konservatorio. För tillfället studerar hon under Tuomas Ylinen vid Borgånejdens musikinstitut. Ruusu valdes som endast sjuåring till Celloakademin för särskilt begåvade cellister. På celloakademin har hon studerat under lärare som Tuomas Lehto, Marko Ylönen, Senja Rummukainen, Sennu Laine, Torleif Thedéen, Young-Chan Cho och Arto Noras. Ruusu spelar också i orkestern Helsingin Juniorijouset samt sjunger i Candomini-kören.
Med Metron till Musiken Kantorskören
Med Metron till Musikens organisatörförsamlingarnas kantorer har traditionsenligt uppträtt i sommarkonsertserien. I år står Pergoles Stabat Mater på repertoaren ackompanjerat av en stråkensemble och orgel.
- Sopraner: Marika Leino, Kirsi Lemponen och Hanna Virtanen
- Altar: Sirkku-Liisa Niemi, Mari Lamminen och Liisalotta Lepistö
- Kirsi Lemponen, sopran
- Essi Lind-Vallinoja, mezzosopran
- Tuula Stöckell, Timo Vanhamäki och Anna Salmi, violin
- Jussi Aalto, altviolin
- Marion Göbel, cello
- Katri Vanhamäki, orgel
Marianne Gustafsson Burgmann
Marianne Gustafsson-Burgmann har turnerat i Finland, de Baltiska länderna och i övriga Europa vid sidan av sitt jobb som kyrkomusiker. Hon har specialiserat sig i framförandet av tysk orgelmusik från 1800-talet och jobbar för tillfället vid Sibeliusakademin som gästande forskare med sitt postdoc projekt "Orgelmusik, filosofi och metafysik". Hon har börjat forska om det finländska orgelspelandets historia som en del av sitt projekt, vars centrala del är lärar-elevtraditioner och överförande av tyst kunskap.
Forskarprojektet är finansierat av Suomen Kulttuurirahasto (Finska Kulturfonden).
Konserten har tagit intryck av forskningsprojektet.