Esiintyjät

Katri Vanhamäki

Katri Vanhamäki aloitti musiikkiopinnot Lounais-Hämeen musiikkiopistossa pianonsoitolla ollessaan 7-vuotias ja urkujensoiton kymmenen vuotta myöhemmin. Hän opiskeli urkujensoittoa ja kirkkomusiikkia Pirkanmaan Ammattikorkeakoulussa, Sibelius-Akatemiassa sekä Debrecenin ja Amsterdamin konservatorioissa opettajinaan mm. Olli Porthan, Jacques van Oortmerssen ja Anne Nietosvaara. Urkujensoiton A-tutkinnon hän suoritti erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemiassa vuonna 2010. Katri Vanhamäki on saavuttanut tunnustuksia kansainvälisissä kilpailuissa, ja konsertoinut Suomessa ja Euroopassa. Ensikonserttinsa hän soitti Sibelius-Akatemian konserttisarjassa vuonna 2013. Katri Vanhamäki työskentelee kirkkomuusikkona Helsingin Mikaelin seurakunnassa, sekä kuoronjohtajana Suomen Ulkoasiainministeriössä.

Katri Vanhanen Metrolla Musiikkiin 2024

Kirsi Lemponen

Kirsi Lemponen (1963) valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolta vuonna 1989. Laulua hän opiskeli Raili Kostian johdolla ja suoritti laulun A-tutkinnon ja laulunopettajan tutkinnon v. 1990. Sopraano Kirsi Lemponen on esiintynyt laulusolistina eri puolilla Suomea sekä Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Saksassa, Unkarissa, Venäjällä ja Kanadassa. Hän on toiminut kanttorina Herttoniemen seurakunnassa vuodesta 1990 lähtien ja johtaa useita kuoroja.

Kirsi Lemponen Metrolla Musiikkiin 2024

Heli Kantola

Heli Kantola on valmistunut pianistiksi ja urkuriksi. Hän on erikoistunut vanhaan musiikkiin, erityisesti fortepianon ja klavikordin esityskäytäntöihin. Heli on toiminut Vuosaaren seurakunnan kanttorina ja johtanut kuoroja.

Heli Kantola Metrolla musiikkiin 2024

Niels Burgmann

Niels Burgmann, Matteus församlingenin kirkkomuusikko, on opiskellut kirkkomusiikkia ja urkujensoittoa Piteån musiikkikorkeakoulussa sekä Sibelius-Akatemiassa Mattias Wagerin, prof. Hans-Ola Ericssonin ja Markku Hietaharjun johdolla. Hän suoritti diplomitutkinnon vuonna 2002. Sibelius-Akatemiassa Burgmann opiskeli myös sävellystä. Hänen teoksiaan on palkittu, mm. toinen sija Norjalaisessa Kor riss-kilpailussa 2010, kolmas palkinto KY:n laulajien sävellyskilpailussa 2019 ja 1. palkinto Seitakuoron kilpailussa 2019, Sulasolin Kaikukoppa-kilpailussa 2016 ja ev.lut. kirkon Vastausmusiikki-kilpailussa 2003.

Burgmann on esiintynyt Suomessa, Ruotsissa, Baltian maissa, Norjassa, Englannissa ja Itävallassa. Hänen mielenkiintonsa urkujen sointia ja sointiväriä kohti on kuultavissa varsinkin hänen myöhäisromantiikan ja modernin musiikin tulkinnoissaan. Burgmann toimii myös Västnyländska kammarkörenin ja helsinkiläisen Guf-körenin kuoronjohtajana. Häntä pyydetään usein kamarimuusikoksi projekteihin ja hän konsertoi säännöllisesti oboisti Keijo Silventoisen sekä huilisti Erica Nygårdin kanssa.

Niels Burmann Metrolla musiikkiin 2024

Linda Hedlund

Linda Hedlund valmistui taiteiden maisteriksi 2002 Wienissä ja musiikin tohtoriksi vuonna 2010 SibeliusAkatemiassa. Hän on erikoistunut myös barokkiviulistiksi. Hedlund on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla, mm. Musica Nova, Grafenegg Festival (Itävalta) Helsingin juhlaviikot, Teatro Bibiena (Mantova), Nancyphonies (Ranska) sekä Wienin Konzerthaus ja Carnegie Hall (New York). Hän on esiintynyt Lohjan kaupunginorkesterin, OSUEL Londrinan Sinfoniaorkesterin (Brasilia), Vogtland Philharmonien (Saksa), Milli Insurance orkesterin (Istanbul), Les Solistes de Monte Carlo sekä Austrian Chamber Orchestran solistina. Hän on opettanut mestarikursseja Italiassa, USA:ssa, Aasiassa sekä Etelä-Amerikassa. Vuonna 2011–2012 hän toimi Hawaijin yliopiston vierailevana dosenttina. Hän perusti vuonna 2006 Emäsalon musiikkijuhlat ja toimii musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Hedlund on levyttänyt mm. pianisti Oliver Kernin ja kitaristi Otto Tolosen kanssa. Uusin kriitikoiden ylistämä levy sisältää ensilevytyksiä suomalaisista teoksista viululle ja orkesterille (Naxos 2021).

Linda Hedlund

Luca Torrigiani

Luca Torrigiani valmistui Luigi Cherubini -konservatoriosta Florencesta pianon, urkujen ja urkusävellyksen opinnoista korkein arvosanoin. Hänellä on myös maisteritutkinto kamarimusiikista Imolan international Academystä. Hän on vuosia konsertoinut ja ollut orkestereiden solistina Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja Aasiassa arvostetuissa konserttisaleissa.

Viime vuodet Torrigiani on keskittynyt kamarimusiikkiin, myös epätavallisissa kokoonpanoissa. Hän on laajentanut ohjelmistoaan myös nykysäveltäjiin. Lapo Vannuccin kanssa hän on tehnyt Italian music for Guitar and Piano - äänitteen.

Luca Torrigiani on Cesario Pollini -konservatorion professori. Hän toimii Rospigliosi Music and Culture Associationin taiteellisena johtajana, ja on usein kansainvälisten ja kansallisten kilpailuiden tuomaristoissa.

Lapo Vannucci ja Luca Torrigiani

Lapo Vannucci

Kitaristi Lapo Vannucci (s. 1988) valmistui korkeimmalla arvosanalla Luigi Cherubini -konservatoriosta FIrenzestä. Hän suoritti erikoisdiplomin ja maineikkaan konserttitaiteilijan diplominPariisin Alfred Cortot musiikkikoulussa. Hän on voittanut monia kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja sekä soolosoittajana että erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Hän opettaa useissa musiikkilaitoksissa ja on Giulio Rospigliosi -kitarakilpailun taiteellinen johtaja. Hän on tällä hetkellä kitaran professorina Puccini-konservatoriossa.

Hän esiintyy säännöllisesti maineikkaissa musiikki-instituuteissa ja festivaaleissa sekä Italiassa, että ulkomailla. Lapo Vannucci on levyttänyt CD:n ”Italian Music for Guitar and Piano” yhdessä Luca Torrigianin kanssa.

Japanilainen kielisoitinten rakentaja Masaki Sakurai on rakentanut Vannuccin soittimen.

Liisa Aaltola

Urkuri Liisa Aaltola on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja toimii kirkkomuusikkona Pirkkalassa. Aaltola on erikoistunut Bachin musiikkiin ja on mm. esittänyt Bachin koko urkutuotannon kirkkovuoden aiheiden mukaan viiden vuoden mittaisessa konserttisarjassa. Aaltola on esiintynyt omin konsertein ja orkesterisolistina, kotimaan lisäksi hän on konsertoinut Saksassa. Aaltolalta on levyttänyt Alba Recordsille teoksia Bachin Clavier Übung IIIsta.

Liisa Aaltola

Eeva Vikman

Laulaja-lauluntekijä Eva Vikman on noussut viime vuosina esiin lempeän, jazzvaikutteisen pop-iskelmämusiikin luojana sekä sävykkäänä tulkitsijana. Vikmanin musiikissa yhdistyvät syvyys, lempeys ja toivo. Hän on opiskellut sekä klassista että pop-jazz-laulua ja valmistunut lauluntekijäksi IKATA:sta 2022 sekä opiskellut lauluntekemistä myös Rijnijsselissä Hollannissa. Vikman on menestynyt kilpailuissa sekä laulajana että lauluntekijänä, kuten Laila ja Olavi -laulukilpailussa, Aito Iskelmä -radiokanavan järjestämässä Aito Iskelmätähti -kilpailussa sekä Loistava Iskelmä -sävellyssanoituskilpailussa. Vikman konsertoi säännöllisesti eri puolilla Suomea ja on esiintynyt myös Keski-Euroopassa. Lisäksi Vikman on työskennellyt muistisairaiden musiikkikuntouttajana.

Palkitun lauluntekijän esikoisalbumi Iltaa, hyvää iltaa ilmestyi 2020. Sitä ovat seuranneet singlet Rantakoivun alla (2021), Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan (2021), Aamuun asti aikaa (2022) ja Olkapää (2023). Vikmanin singlet ovat soineet valtakunnallisesti radiokanavilla ja Spotifyn ”Iskelmä kuuluu kaikille” -soittolistalla.

Eeva Vikman

Lassi Kouvo

Lassi Kouvo on valmistunut pop/jazz-musiikkipedagogiksi Metropolia ammattikorkeakoulusta 2013 ja täydentänyt opintojaan klassisen musiikin osalta Lahden konservatoriossa valmistuen ammattiopinnoista 2015 ja ammatillisesta jatkokoulutuksesta 2018. Hän opettaa pianon- ja bändisoittoa Hyvinkään musiikkiopistossa.

Kouvo lukeutuu Suomen työllistetyimpiin jazzpianisteihin. Hän on soittanut Suomen tärkeimmillä jazzfestivaaleilla ja –klubeilla sekä isännöinyt reilun 10 vuoden ajan jazzklubiaan Helsingissä. Suomen perinnejazz ry myönsi hänelle 2019 stipendin tunnustuksena Suomen jazzkulttuurin eteen tehdystä työstä. Kouvo on sovittanut virret Jazzvirsiä -konsertteihin.

Lassi Kouvo

Ensemble Gamut!

Ensemble Gamut! on luonut oman uniikin soundinsa yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta sekä elektronisista äänimaisemista. Yhtyeen nimi viittaa keskiajan musiikinteoreettiseen järjestelmään, Gamutiin (Guido Arezzolainen). Gamut on myös värisävyjen kokonaisuus. “Kamu” viittaa suomalaiseen kansanmusiikkiin ja “kamut” kaveruksiin. Kokoonpanon toinen albumi RE sai Vuoden Etno-ehdokkuuden Emma-gaalassa. Sekä RE että debyyttialbumi UT ovat herättäneet laajaa kiinnostusta kansainvälisten musiikkikriitikoiden keskuudessa. Ne ovat olleet vuosittaisissa parhaiden albumien listauksissa klassisen, varhaisen sekä progressiivisen musiikin saralla.

Yhtyeen mielikuvituksellista tyyliä on kuvattu raikkaaksi, rauhoittavaksi, kiehtovaksi ja puhdistavaksi. Heidän esiintymisensä ovat lumonneet yleisöjä klubikeikoilla, museoissa, keskiaikaisissa kirkoissa ja konserttisaleissa Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa ja Hollannissa.

Ensemble Gamut

Ghislaine Dionne

Alun perin tietokoneohjelmoijaksi opiskellut kanadanranskalainen Ghislaine DIonne on suorittanut musiikin kandidaatin tutkinnon Ottawan yliopistossa pääaineenaan piano. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta. Vuonna 2008 hän debytoi Richard Straussin Ariadne auf Naxosin nimiroolissa Torontossa, ja on sen jälkeen laulanut useita oopperarooleja. Dionne on konsertoinut Kanadassa, Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Itävallassa, Romaniassa ja USA:ssa. Hän on esittänyt myös uutta musiikkia esimerkiksi säveltäjä Ari Romppaisen kanssa AIno Acktén kamarimuisiikkifestivaaleilla ja Joensuun musiikkijuhlilla. Vuonna 2019 hän esitti Romaniassa säveltäjä Dinu Lipattin musiikkia säveltäjän nimeä kantavan konserttisalin avajaisissa. Ghislainen Dionnen kauniista sopraanoäänestä on sanottu: "Tyttö, jolla on kultainen kurkku."

Ghislaine Dionne

Julia Tamminen

Valkovenäläinen Julia Tamminen on aktiivisesti konsertoiva urkuri ja cembalisti, jonka sydäntä lähellä on vanha musiikki, kamarimusiikki ja monipuolinen yhteistyö orkestereiden ja kuorojen kanssa. Hän on esiintynyt Suomen keskeisillä festivaaleilla, ympäri Eurooppaa sekä solistina että eri kokoonpanoissa. Tamminen opiskeli SIbelius-Akatemiassa urkujensoittoa prof. olli Porthanin ja Markku Hietaharjun sekä cembalonsoittoa Anssi Mattilan ja Elina Mustosen johdolla. Hän opiskeli musiikkitiedettä Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa sekä Amsterdamin konservatoriossa. Hänet on palkittu kansainvälisissä urkukilpailuissa Hollannissa 2007 ja Kaliningradissa 2011. Tamminen toimii cembalo- ja urkupedagogina Turun konservatoriossa. Hän on vanhan musiikin yhtye Un'altra ondatan perustajajäsen, ja soittaa myös FIBO-orkesterissa. Hän toimii Martin urkupäivät - festivaalin taiteellisena johtajanan ja AboAstra -d¨festivaalin taiteellisena johtoryhmän jäsenenä.

Julia Tamminen

Galantina

Barokkiyhtye Galantina on viime vuosituhannella perustettu vanhan musiikin yhtye. Se soittaa täysbarokin musiikkia 4–25 hengen kokoonpanoilla käyttäen harvinaisia barokkisoittimia, kuten viola d'amorea tai paimenpilliä. Collegium musicum -perinteen mukaisesti soittajistoon kuuluu musiikin ja muiden elämän alueiden ammattilaisia, opiskelijoita ja harrastajia. Galantina on tehnyt runsaasti yhteistyötä kirkkomusiikissa eri laulajien ja kuorojen kanssa ja konsertoinut Saksassa ja Italiassa. Lisäksi yhtye on esiintynyt jumalanpalveluksissa sekä yksityisissä juhlissa. Ohjelmistoon kuuluu vähemmän tunnettujen barokkisäveltäjien aiemmin julkaisematonta ohjelmistoa, jota on etsitty alkuperäislähteistä ja kirjoitettu puhtaaksi säveltäjien käsikirjoituksista. Galantina on esittänyt teoksia, joita ei ole kuultu kolmeensataan vuoteen. Kahdeksana kesänä Galantina on toteuttanut kvintettinä konserttisarjan pienemmälle yhtyeelle sävelletyistä barokin teoksista.

Galantina

Aleksanteri Wallius

Aleksanteri Wallius (s. 1999) on nuori suomalainen urkutaiteilija. Wallius voitti ensimmäisen palkinnon Wiesbadenin 23. kansainvälisessä urkukilpailussa tammikuussa (”Bach-Prize”) ja pääsi finaaliin vuoden 2023 maineikkaassa Longwood Gardens -urkukilpailussa USA:ssa. Hän esiintyy säännöllisesti resitalistina ja osana kuoroja tai erilaisia kokoonpanoja, joista mainittakoon esiintyminen Viron Kansallisorkesterin (ERSO) solistina. Wallius on konsertoinut useissa Euroopan maissa sekä kaikilla Suomen merkittävimmillä urkufestivaaleilla. Hänen erityinen kiinnostuksensa on 1800–1900 - lukujen ranskalainen sinfoninen urkumusiikki sekä sovitusten tekeminen ja esittäminen.

Aleksanteri Wallius

Janne Lehtinen

Janne Lehtinen aloitti musiikkiopinnot Tampereen Musiikkiopistossa 1972 ja jatkoi niitä Sibelius-Akatemiassa diplomitutkintoon 1983 Kari Äikäksen johdolla. Tämän jälkeen hän opiskeli mestarikursseilla opettajinaan John Williams, Jorge Cardoso ja Jorge Morel. Ensikonsertti Sibelius-Akatemian salissa oli 1986. Janne Lehtinen on esiintynyt Suomessa ja ulkomailla niin solistina kuin kamarimuusikkona. Hän toimi pitkään Hyvinkään musiikkiopistossa kitaransoiton opettajana.  Janne Lehtinen on tuottanut konserttiohjelmistaan cd-levyjä Kistu-levymerkillään. Levyjä on saatavilla konserteissa ja Fuga-levykaupasta. Näin yleisöllä on mahdollisuus palata konsertin tunnelmiin kotonaan. Eteläamerikkalainen ja erityisesti argentiinalainen musiikki on ollut Lehtisen ohjelmissa monesti mukana.

Janne Lehtinen

Helena Plathán

Helena Plathán valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 1997 pääaineena sello. Hän on toiminut freelancerina ja yrittäjänä 1990-luvulta lähtien. Plathán on esiintynyt lukuisissa TV-ohjelmissa, konserttikiertueilla, yksittäiskonserteissa sekä yritystilaisuuksissa lähes 20 eri maassa niin klassisella kuin viihdemusiikin puolella. Hän on tehnyt tiivistä yhteistyötä mm. Jorma Uotisen, Jyrki Anttilan, Maria Lundin, Pentti Hietasen, Seeli Toivion, Noora Karman, Marzi Nymanin, Tarja Turusen, Katri Helenan, Jaakko Ryhäsen, Johanna Rusanen-Kartanon, Marion Melnikin, Angelika Klasin sekä Dannyn kanssa. Yhteistyökumppaneihin kuuluu myös mm. Vantaan Viihdeorkesteri, sekä lukuisat iskelmä- ja tangolaulajat. Helena Plathán on soittanut HKO:ssa vuosina 1996–2004, sekä mm. Oulun, Tampereen, Vaasan ja Lahden sinfoniaorkestereissa. Lisäksi hän on opettanut lukuisissa musiikkioppilaitoksissa. Lukuisten levytysproduktioiden lisäksi hän on perustanut lukuisia kamarimusiikkiyhtyeitä, esimerkiksi Allegros-jousikvartetin ja Play, girls -yhtyeen, jossa hän soittaa sähköselloa.

Helena Plathán ja Juhana Rauramo

Juhana Rauramo

Juhana Rauramo aloitti pianonsoiton 6-vuotiaana ja on opiskellut Espoon musiikkiopistossa Robert Roozemanin johdolla. Hän on osallistunut Konstantin Boginon ja Matti Raekallion mestarikursseille ja sijoittunut semifinaaliin Utrechtin kansainvälisessä pianokilpailussa. Hän on myös toiminut pianonsoiton opettajana Eiran musiikkikoulussa. Lisäksi Rauramo on työskennellyt bioteknologia-alan yrityksissä kaupallisissa tehtävissä. Yhteistyö Helena Plathánin kanssa alkoi huvin vuoksi, mutta johti Brahms-Schumann-konserttisarjaan. Konsertteja on ollut mm. Laajasalossa, Espoonlahden kirkossa, Suomenlinnassa ja Tammisaaressa.

Anna Maria McElwain

Anna Maria McElwain on erikoistunut klavikordinsoittoon ja suorittanut siitä Sibelius-Akatemian toistaiseksi ainoan maisterintutkinnon. Viimeiset 15 vuotta hän on keskittynyt konsertoimaan klavikordistina esiintyen aktiivisesti eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Hän järjesti Nordic Historical Keyboard Festivalia kymmenen vuotta, ensimmäisen kansainvälisen klavikordikilpailun ja kansainvälisen klavikordisävellyskilpailun. Hän on tehnyt maailman ensimmäisen Beethoven-levytyksen klavikordilla. Vuonna 2021 hänet valittiin ensimmäiseksi Early Music America Joan Benson Clavichord Awardin saajaksi.

Anna Maria McElwain

Spira-ensemble

Spira Ensemble on vuonna 2013 perustettu kunnianhimoinen kamarikuoro, palkittu vokaalimusiikin sanansaattaja. Spiran pyrkimyksenä on olla edistyksellinen toimija suomalaisessa kuorokentässä, ja kuoro esiintyy mielellään myös ulkomailla. Useimmat laulajat ovat opiskelleet musiikkiopistossa ja laulaneet helsinkiläisissä opiskelijakuoroissa.

Kuoron ohjelmisto painottuu lähinnä klassiseen ja uuteen kuoromusiikkiin. Kuoro menestyi Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa 2015. Kolmen kultaleiman lisäksi sille myönnettiin Grand Prix -palkinto. Spira Ensemble sai erityiskiitosta kuoron ja johtajan musiikillisesti vahvasta tulkinnasta sekä hienosta ja tasaisesta soinnista.

Vuoden 2016 kansainvälisessä Harald Andersén -kamarikuorokilpailussa Spira Ensemble palkittiin Yle-palkinnolla. Vuonna 2019 kuoro sai korkeatasoisessa International Choir Festival Tallinn -kilpailussa jaetun ensimmäisen palkinnon nykymusiikkisarjassa sekä sekakuorosarjan kolmannen palkinnon. Kuoro toimi osana Helsingin juhlaviikkojen suurkuoroa vuosina 2018 ja 2019.

Spira Ensemblen taiteellisena johtajana toimii Esko Kallio.

Spira-ensemble